Barion Pixel

Tak ako záhradník potrebuje nástroje, aj dobrý internetový obchod potrebuje súbory cookie, aby poskytol používateľom čo najlepší zážitok. Tieto súbory cookie nám pomáhajú rozlíšiť vás od ostatných používateľov pri prezeraní stránky, aby ste mohli získať komplexnejší zážitok, a sú tiež užitočné na zlepšenie stránky. Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si naše podmienky používania a zásady ochrany osobných údajov a súborov cookie.

Kliknutím na tlačidlo Prijať súhlasíte s používaním súborov cookie. Ďakujeme!

Plody z jahodovníka si môžete natrhať aj v decembri!

Citrus és Pálma Kft.
11.12.2023 16:23:00
Plody z jahodovníka si môžete natrhať aj v decembri!

Zoznámte sa s evergreenom, ktorý kvitne na Vianoce a zároveň vás poteší svojimi plodmi bez jahodovej príchute! Mladé rastliny môžete ponechať v nádobe alebo ich neskôr vysadiť, ale v tomto období nečakajte úrodu.

Zoznámte sa s jahodníkom!

Rod jahoda (Arbutus sp.), ktorý patrí do čeľade Ericaceae a pochádza zo západnej Európy, Severnej Ameriky a Stredomoria, má približne 11 druhov.

Jahodník západný (Arbutus unedo) pochádza zo západnej Európy, z povodia Stredozemného mora, západného Francúzska a Írska. Je to vždyzelený ker s kožovitými, vavrínovými listami, ktorý dorastá do výšky 9 m a šírky 8 m. Jeho nápadnými bielymi kvetmi sa môžete tešiť od novembra do decembra. Keďže dozrievanie trvá približne 5 až 12 mesiacov, rastlina má často súčasne dozrievajúce plody aj kvety. Jej biele kvety v kompaktnom zhluku sú zvončekovité, typické pre vresy. 15 až 20 mm veľké plody sú jedlé. Červené plody z diaľky vyzerajú ako jahody, odtiaľ pochádza názov jahodovník. Nenechajte sa však zmiasť, pokiaľ ide o ich chuť. Hovorí sa, že plody sú síce sladké, ale bez chuti. Keď sa však konzumujú trochu prezreté, keď už opadávajú alebo keď majú červenú farbu a šupka je zmäknutá, mnohí ich považujú za ovocie s príjemnou tropickou vôňou. Chuťou najviac pripomína figy.

Plody sú bohaté na polyfenoly, vitamíny C a E a karotenoidy. Ľudové liečiteľstvo využíva surové plody pre ich antiseptické, močopudné a preháňacie účinky. Najnovšie vedecké poznatky naznačujú, že možno uvažovať aj o jeho terapeutickom využití pri cukrovke a hypertenzii ( Zdroj: Hum Exp Toxicol. 2010 Oct;29(10):865-71. doi: 10.1177/0960327110362704. Epub 2010 Feb 12.)

Na trhu je niekoľko 2-3 metrových druhov. Dajú sa bez problémov chovať. Najlepšie rastie v pôde bohatej na živiny s dobrým hospodárením s vodou. Hodí sa na slnko alebo do polotieňa. Väčšina druhov tohto rodu uprednostňuje pôdu bez vápna, ale tento druh je vápnomilný! Čo samozrejme nevylučuje možnosť, že uprednostňuje kyslú pôdu. Je odolný voči suchu a znáša ílovité pôdy. V mladosti by sa mal chrániť pred prievanom. Dobre znáša znečistené ovzdušie. Je odolná voči mrazu až do -16 °C. V prvom roku sa však odporúča zimná ochrana. Možno ju úspešne pestovať ako kontajnerovú rastlinu. Od jari do jesene ju udržiavajte v záhrade a v zime na nevykurovanej, svetlej verande. Keď je staršia, môžete ju vysadiť vonku. Možno ju vysadiť aj ako solitéru a dobre vyzerá ako obruba v zalesnených oblastiach. Ak však chcete, aby prinášala ovocie, pestujte ju ako kontajnerovú rastlinu.

Dobre sa rozmnožuje zo semien. Uchovávajte ju v skleníku alebo na verande, semená úplne dozretej úrody vysejete na povrch kompostu. Kompost udržiavajte stále vlhký. Klíčenie môžete očakávať na jar. Pomaly rastúce semenáčiky by sa mali pestovať na dobre vetranom, dobre priedušnom mieste, na jasnom, ale nie horúcom slnku. Keď sú sadenice vysoké asi 30 cm, je dobré mať ich na trvalom mieste. Môžu sa však rozmnožovať aj z drevnatých odrezkov s výškou 15 - 20 cm alebo štepením. Odrezky odoberte v novembri alebo decembri a zasaďte ich do studeného záhonu s teplým podkladom. Proces zakoreňovania je pomalý a výsledok je pochybný. Zakoreňovaniu môžete pomôcť zakoreňovacím práškom. Zakorenenie trvá až dva roky.

Okrasné odrody sú menšie a náročnejšie. Napríklad 'Compacta' je kompaktne vyzerajúci ker s dĺžkou len dva metre. Jeho kvety sú spočiatku biele, časom sa zmenia na ružové. Je vhodný do polotieňa. Rubra', vysoká 60 až 80 cm, má kvety, ktoré sa otvárajú o niečo skôr.Jevhodný na slnečné stanovište.

Plody jahôd v kuchyni

Džemy a kompóty, v niektorých stredomorských oblastiach aj víno (na domáce použitie). Jetiež dobrá do koláčov, jogurtu a v zmesi s raňajkovými cereáliami .

Vďaka obsahu antokyánu a karoténu sa používa aj ako potravinárske farbivo (zdroj: http://forestry.oxfordjournals.org).

Jahodový džem

Suroviny: 1 kg zrelého ovocia; šťava z 1 citróna; 20 dkg práškového cukru.

Po dozretí môžete ovocie uskladniť v mrazničke. Na prípravu džemu môžete použiť chladené a čerstvo natrhané ovocie spolu. Dobre umyté ovocie nie je potrebné lúpať. Stopky by sa však mali vyhodiť. Ovocie a citrónovú šťavu varte za častého miešania jednu hodinu. Potom varte ďalšie tri hodiny s cukrom. Zvyšok procesu pokračujte ako pri výrobe džemu.

Zdroj: kertlap.hu

Štítky priložené k obsahu: mind