Nájsť širokú škálu exotického ovocia je čoraz jednoduchšie a lacnejšie, takže teraz môžete toto japonské zázračné ovocie dostať všade a za nízku cenu. Jediný dôvod, prečo bolo také ľahké presvedčiť moje deti, aby ho ochutnali, bol ten, že som im povedala jeho názov. Toto žlté, sladké ovocie je známe aj pod názvom kaki alebo kakiszilva, prípadne kaki ovocie alebo harma.
Nielen kvôli vtipnému názvu
Ale nielen preto je obľúbené u detí v jasliach a materských školách, ale aj pre svoju sladkú, voňavú chuť. Ako väčšina južných druhov ovocia si však aj persimón musí počkať na svoj čas. Je pravdepodobné, že si ich z obchodu prinesiete domov ešte nezrelé. Uvedomila som si to, až keď tri z nich prezreli na kuchynskej linke a vo vnútri sa stali takmer želé.
Želé vo vnútri
Dovtedy som nebol ich veľkým fanúšikom, ale teraz ich milujem. Možno je to tým, že trvá dlho, kým sa stane dobrým, kto vie. V každom prípade sa oplatí nechať ho zmäknúť a použiť ho tak, potom je ako zrelé marhule a ako džem z nich, konzistenciou takmer na lyžičku.Jevýborný aj samostatne, alebo len tak s kašou, jogurtom či müsli.
Je to staré ovocie nielen v Japonsku, ale aj v celej juhovýchodnej Ázii, Číne a Indii.Máveľmi vysoký obsah vitamínov a minerálov, napríklad obsahuje oveľa viac vlákniny ako jablká.
Preto ho milujeme
Keď je persimmone zrelé, možno ho pridať do cesta na bábovku, pripraviť z neho pudingy, krémy, kompóty a podávať s ľahkým krémom z mascarpone. Keď dozrie do skutočne želatínovej konzistencie, ako je opísané vyššie, mnohí ľudia ju jednoducho vydlabú zo škrupiny. Často sa kombinuje so slanými prísadami pre svoju výraznú sladkú chuť, podobne ako figy. S údenou šunkou, syrom, šalátmi, mäsom a podobne - my ho máme veľmi radi na ten druhý spôsob. Skvele sa hodí k rôznym chrumkavým semienkam, ktoré dobre kontrastujú s jemnou textúrou.
Getty Images / sobors.hu