Parametre
Výška rastliny | 150 cm |
Habitat | Napos |
Listnatá rastlina? | áno |
Popis
Datolyas opuncia 'Ragno' - Diospyros kaki
.
Datle (Diospyros kaki) sú starobylé kultúrne rastliny z radu Ericales a čeľade Ebenaceae. Ďalšie názvy sú sharonfruit, hurma, kaktus, persimmon, persimón, poo plum.
Stará kultúrna rastlina juhovýchodnej Ázie, Číny a Indie. Od záhrad Ďalekého východu až po Ameriku sa vyskytuje všade v subtropickom a submediteránnom podnebí.
Výskyt
Pôvodný druh Himalájí a hôr Mjanmarska, Thajska, Indočíny, Číny, Kórey a Japonska; celosvetovo sa pestuje v subtropických a tropických horských oblastiach nad 1000 m.
Vlastnosti.
Persimón je opadavý, listnatý, guľovitý, voľnokorunný, jednodomý alebo dvojdomý strom vysoký až 15 m. Diospyros Kaki Ragno / Datura Ragno je opadavý, okrúhly strom s voľnou korunou, vysoký 6 až 9 m. Listy sú rozprestreté, kožovité. Listy (25 × 10 cm) sú eliptické alebo vajcovité, krátke, tupo zakončené, s lesklou tmavozelenou farbou listov, na chrbte majú striebristohnedé chĺpky, ktoré sa pred opadnutím listov menia na žlté alebo oranžovočervené. Hnedochlpaté stopky sú dlhé asi 2,5 cm. Štvorpočetné, previsnuté kvety sú jednopohlavné, kališné a okvetné lístky sú v dolnej polovici rúrkovito stočené.
Plodné kvety sú solitéry, ich kalichy sú veľké, široké, s chrbtovým kalichom, s priemerom asi 3 cm a väčšie ako jasne zelenožltý zvonovitý piestik. Tyčinky s priemerom do 1 cm sú vždy v trojiciach, kalich je len o polovicu dlhší ako piestik. Niektoré odrody kvitnú koncom mája, takže im neškodia jarné mrazy.
Veľké, kožovité, lesklé listy sú krásnou ozdobou a vytvárajú skutočnú stredomorskú atmosféru. Nenápadné 2-3 cm veľké kvety sa otvárajú jeden po druhom začiatkom leta.
Pestovateľské požiadavky
Necitlivý na typ pôdy, na plné slnko a veľmi náročný na živiny, nároky na vodu sú stredné, ale odmeňujú sa zavlažovaním, zimovzdorný do -20 °C, ale stonky by mali byť v mladosti zakryté. Keďže dozrieva v prvej dekáde novembra a je krehká bez dozrievania, nepoškodzujú ju vtáky ani hmyz. Divoký persimón je tiež veľmi odolný voči hubovým chorobám, ale ušľachtilý persimón si vyžaduje určitú ochranu a postrek pred, počas a bezprostredne po odkvitnutí. Pomerne dobre znáša sucho, ale skutočne sa mu darí len pri 600 mm ročných zrážok. Darí sa mu aj v chudobných pôdach, ale uprednostňuje relatívne dobre hnojené, vzdušné pôdy. V závislosti od zrážok a pôdnych podmienok poskytuje úrodu od 10 do 30 m ha na 1 000 m². V Maďarsku sa oplatí rozšíriť odrody vyšľachtené a aklimatizované v Bulharsku, pretože klimatické podmienky v Maďarsku a Bulharsku sú blízke a tam získané výrobné skúsenosti sa môžu priamo uplatniť v Maďarsku.
Gyümölcse.
Ovocie začína dozrievať na jeseň. Veľké plody môžu vážiť až takmer pol kilogramu. Tvar plodov je veľmi rozmanitý. Existujú sploštené guľovité a podlhovasté typy. Popolovozelené voskovité plody sa na jeseň sfarbujú do citrónovej, oranžovej alebo červenej farby súčasne so zmenou farby listov a plody zostávajú na strome dlho. Sú krásnou ozdobou jesennej záhrady a môžu sa dožiť aj matuzalky. Po uskladnení a dozretí je ich oranžová dužina mäkká a sladká s príchuťou marhuľového džemu.
Vyšľachtilo sa viac ako 1 000 odrôd (vrátane v Izraeli vyšľachteného ovocia Saron), ktoré sa líšia veľkosťou plodov, farbou, najmä chuťou a obsahom trieslovín. Množia sa zo semien alebo podpníkmi a často sa štepia. Stromy vysadené v sadoch a plantážach môžu priniesť úrodu až 100 kg každé 3 - 4 roky. Plody sa zo stromu odrezávajú v plnej zrelosti aj s kalichom, a ak sa zbierajú príliš skoro, chuť sa nemôže plne rozvinúť.
Obsah
Obsah ovocia a glukózy sa pohybuje od 17 do 25 %, obsah organických kyselín od 9 %. Okrem trieslovín obsahuje veľa kyseliny citrónovej a jablčnej. 100 g ovocia má energetickú hodnotu 70 kalórií. Je bohaté na vitamíny A, C, P, B1, B2 a E. Mikroživiny: draslík, horčík a jód, významné množstvo železa, vápnika, fosforu a v menšej miere mangánu a medi; vysoký obsah vlákniny a pektínu. Vďaka všetkým týmto faktorom je persimón významnou liečivou rastlinou.
Liečivé vlastnosti
Má dôležitú úlohu v prevencii a liečbe ochorení štítnej žľazy, hypertenzie, aterosklerózy, ochorení ďasien, anémie.
Použitie
Môže sa konzumovať surové, ako ovocná šťava, sušené, ako džem, konzervy a skladovať zmrazené v chladiacom boxe. Ak si ho chcete pripraviť, na výber je veľmi veľa receptov, ale zatiaľ je potrebné zaviesť jeho výrobu. Dokonale zrelé ovocie bez trieslovín sa olúpe alebo vydlabe zo šupky, podáva sa s cukrom podľa chuti, pokvapká sa šťavou z limetky alebo sa podáva so zmrzlinou. Dužina sa používa v ovocných šalátoch, v zmesi s jogurtom a inými mliečnymi pokrmami, ako náplň do kalerábov, na ochutenie koláčov alebo ako základ pre džem, želé alebo čatní. Zrelé ovocie sa môže skladovať v chladničke až 2 dni. Datle sa môžu zamraziť v šupke, ale bez šupky.
Ovocie je zrelé, keď je zabalené spolu s jablkami pri izbovej teplote 2 - 3 dni. Zo šťavy dobrých odrôd sa pripravuje lahodný nápoj a v Ázii sa používa aj na výrobu vína a likérov. Kandizované persimóny sú obľúbenou pochúťkou a trpké plody sú vhodné aj na tento účel. V juhovýchodnej Ázii sa dužina parených plodov suší na malé vločky. Plody, ktoré obsahujú triesloviny, strácajú svoju horkú chuť, keď sa uvaria a nechajú sa vo vode na varenie cez noc. Nezrelé zozbierané plody určené na vývoz si zvyčajne zachovávajú trpký účinok a majú slabšiu chuť.
Pražené semená sú náhradou kávy.
Triesloviny z nezrelých plodov sa používajú na spracovanie kože. Odvar zo sušenej stopky a šálky plodov sa používa v čínskej medicíne ako protijed pri kašli a dýchacích ťažkostiach. Má svetlú kresbu a čierny podtón a jeho tvrdé drevo sa v Ázii používa na rezbárske a intarzované práce.
Viac informáciíObrázok výrobku ukazuje možný príklad vývoja rastliny. Pozrite si prosím informácie uvedené v popise výrobku.
Dostupnosť výrobku sa môže líšiť od informácií uvedených v informáciách o dodaní v obchode!
Za wikipedia.
Recenzie
Üdvözlöm.