Parametre
Výška rastliny | 100 cm |
Mrazuvzdornosť | -3°C |
Habitat | Napos |
Popis
[produkt]
Čerimoja (Annona cherimola) je strom z radu Magnoliales, z čeľade Annonaceae, s chutnými plodmi. Iné názvy: cherimoya, cherimoya, škoricové jablko alebo cherimoya annona
Popis
Rýchlo rastúci vždyzelený strom s hustým olistením, rovným kmeňom, nízkym vetvením, zvyčajne 5 - 9 m vysoký. Listy sú oválne, tmavozelené, mierne chlpaté, so zamatovou chrbticou, dlhé 7,5 - 15 cm a široké 3,8 - 8,9 cm. Kvety sú voňavé, rastú jednotlivo alebo v skupinách po dvoch až troch, pozostávajú z 3 vonkajších, väčších, zelenkastých okvetných lístkov a 3 vnútorných, menších, ružovkastých lístkov.
Okrúhle, mierne srdcovité plody sú 10 - 20 cm dlhé a do 10 cm široké, vážia 150 - 500 g, ale niektoré plody sú väčšie, až 2,7 kg. Šupka je hladká alebo šupinatá, vnútro je belavé a dužina je sladká, mierne kyslá a chutná.Obsahuje množstvo tvrdých, hnedých alebo čiernych semien podobných fazuli, veľkých 1 - 2 cm.
Prirodzený biotop
Pochádza z Kolumbie a Ekvádoru, ale je rozšírený až po Čile, na severe po Mexiko a vyskytuje sa aj v štáte Florida. Uprednostňuje subtropické podnebie s dlhými dňami a nenachádza sa v nízko položených oblastiach. V Kolumbii a Ekvádore sa najčastejšie vyskytuje v nadmorských výškach od 1 400 do 2 000 m n. m., v Guatemale od 1 200 do 2 500 m n. m. (najviac je doma v nadmorskej výške od 1 200 do 1 800 m n. m. a najviac v nadmorskej výške od 1 200 do 1 800 m n. m.), ale napríklad v oblasti Mexického údolia pri Mexico City neprežíva kvôli pomerne nízkym teplotám: neznáša mrazy nad -3 °C.
História jej pestovania
Ovocie je známe na severozápade Južnej Ameriky už od staroveku. Prvé semená sa dostali do Mexika v roku 1629, kde je odvtedy obľúbené, ale v tomto období sa pestovalo aj v iných krajinách Strednej Ameriky a v Peru. Do Španielska sa dostala v roku 1757, ale až do polovice 20. storočia sa pestovala len v záhradách, keď sa v Granade v pohorí Sierra Nevada objavili prvé európske plantáže, ktoré nahradili pomarančovníky vyhubené epidémiou. V roku 1953 sa už pestoval na 106 hektároch.Vroku 1785 bola rastlina introdukovaná na Jamajku, v roku 1790 na Havajské ostrovy a v roku 1797 sa objavila v talianskej provincii Reggio Calabria.
V roku 1871 bola introdukovaná do kontinentálnych USA a od roku 1878 sa pokúšali o jej introdukciu do Singapuru, ale nebola schopná odolávať tropickému podnebiu.Vroku 1880 bola introdukovaná do Indie a na Srí Lanku, kde sa v súčasnosti pestuje v malom množstve. V roku 1897 bola introdukovaná na Madeiru a potom do mnohých krajín severnej Afriky.
Použitie
Plody sú chutné aj samotné, ale nezrelé plody sa musia niekoľko dní dozrievať. Keď je zrelé a mäkké, väčšinou sa vnútro vydlabáva lyžicou a v Mexiku sa pokvapká niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Po odstránení semienok je výborná do ovocných šalátov, ale môže sa použiť aj na výrobu zmrzliny, želé alebo iných sladkostí. V Kolumbii sa z neho vylisuje šťava a pridá sa citrón na prípravu nealkoholického nápoja. Keďže ovocie obsahuje cukor, môže sa tiež fermentovať na výrobu alkoholických nápojov.
Jeho semená sa drvia a používajú ako insekticíd. Šťava obsahujúca rozdrvené semená môže spôsobiť poškodenie zraku, ak sa dostane do kontaktu s očami!
Jeho sušené kvety sa na Jamajke používajú aj na parfumovanie tabaku.
Ďalšie informácie
Na obrázku výrobku je zobrazený možný príklad vývoja rastliny.
Pozritesi prosím informácie uvedené v popise výrobku. Dostupnosť výrobku sa môže líšiť od informácií o dodaní v obchode!