Barion Pixel

Tak ako záhradník potrebuje nástroje, aj dobrý internetový obchod potrebuje súbory cookie, aby poskytol používateľom čo najlepší zážitok. Tieto súbory cookie nám pomáhajú rozlíšiť vás od ostatných používateľov pri prezeraní stránky, aby ste mohli získať komplexnejší zážitok, a sú tiež užitočné na zlepšenie stránky. Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si naše podmienky používania a zásady ochrany osobných údajov a súborov cookie.

Kliknutím na tlačidlo Prijať súhlasíte s používaním súborov cookie. Ďakujeme!

Čo je persimón a ako ho jesť?

Citrus és Pálma Kft.
19.1.2024 16:42:23
Čo je persimón a ako ho jesť?
V poslednom čase sa to ním hemží na pultoch supermarketov, ale najprv neviete, čo s ním robiť, a čo je to za čudné ovocie?

Nájsť širokú škálu exotického ovocia je čoraz jednoduchšie a lacnejšie, takže teraz môžete toto japonské zázračné ovocie dostať všade a za nízku cenu. Jediný dôvod, prečo bolo také ľahké presvedčiť moje deti, aby ho ochutnali, bol ten, že som im povedala jeho názov. Toto žlté, sladké ovocie je známe aj pod názvom kaki alebo kakiszilva, prípadne kaki ovocie alebo harma.

Nielen kvôli vtipnému názvu

Ale nielen preto je obľúbené u detí v jasliach a materských školách, ale aj pre svoju sladkú, voňavú chuť. Ako väčšina južných druhov ovocia si však aj persimón musí počkať na svoj čas. Je pravdepodobné, že si ich z obchodu prinesiete domov ešte nezrelé. Uvedomila som si to, až keď tri z nich prezreli na kuchynskej linke a vo vnútri sa stali takmer želé.

Želé vo vnútri

Dovtedy som nebol ich veľkým fanúšikom, ale teraz ich milujem. Možno je to tým, že trvá dlho, kým sa stane dobrým, kto vie. V každom prípade sa oplatí nechať ho zmäknúť a použiť ho tak, potom je ako zrelé marhule a ako džem z nich, konzistenciou takmer na lyžičku.Jevýborný aj samostatne, alebo len tak s kašou, jogurtom či müsli.

Je to staré ovocie nielen v Japonsku, ale aj v celej juhovýchodnej Ázii, Číne a Indii.veľmi vysoký obsah vitamínov a minerálov, napríklad obsahuje oveľa viac vlákniny ako jablká.

Preto ho milujeme

Keď je persimmone zrelé, možno ho pridať do cesta na bábovku, pripraviť z neho pudingy, krémy, kompóty a podávať s ľahkým krémom z mascarpone. Keď dozrie do skutočne želatínovej konzistencie, ako je opísané vyššie, mnohí ľudia ju jednoducho vydlabú zo škrupiny. Často sa kombinuje so slanými prísadami pre svoju výraznú sladkú chuť, podobne ako figy. S údenou šunkou, syrom, šalátmi, mäsom a podobne - my ho máme veľmi radi na ten druhý spôsob. Skvele sa hodí k rôznym chrumkavým semienkam, ktoré dobre kontrastujú s jemnou textúrou.

Getty Images / sobors.hu

Štítky priložené k obsahu: mind