Parametre
Výška rastliny | 140 cm |
Habitat | Napos |
Popis
Avokádová "slanina" - strom
.
Baconovo avokádo je kríženec dvoch mexických odrôd avokáda a pôvodne ho v roku 1954 vypestoval James Bacon v Buena Parku v Kalifornii. V miernych zimných oblastiach môže úspešne rásť takmer každá odroda avokáda. Avokádo Bacon je odolnejšie voči chladu, v oblastiach s nižšími zimnými teplotami odoláva teplotám do -2 stupňov Celzia. V Kalifornii ide o menej významnú komerčnú odrodu, ktorej sa darí v oblastiach, ako je San Francisco a kalifornské centrálne údolie, a s úspechom sa pestuje aj na Floride.
Do polovice 20. storočia malo avokádo povesť afrodiziaka, čo niektorých spotrebiteľov odrádzalo. V 20. rokoch 20. storočia sponzorovali pestovatelia v Spojených štátoch reklamnú kampaň, ktorá mala vyvrátiť schopnosť avokáda navodiť sexuálnu zdatnosť.
Funkcia
Avokádovníky patria medzi najatraktívnejšie stromy s výnimočne sýtozelenými listami.
Stromy majú tiež vzpriamenejší tvar ako väčšina odrôd avokáda. Mladé avokádové stromčeky Bacon často vyzerajú ako vianočné stromčeky; sú vysoké a vzpriamené v porovnaní napríklad s avokádom Hass alebo Fuerté.
Bacon má tiež tú výhodu, že dozrieva skôr a je pripravený na zber ako väčšina ostatných odrôd avokáda.
Avokádo Bacon má oválny tvar, hladkú, tenkú šupku, ktorá má tmavozelenú farbu so svetlými škvrnami. Dužina je bledožltozelená, menej mastná ako avokádo Hass, ale má rovnako jemnú, maslovú, krémovú štruktúru. Stredová jamka avokáda Bacon je veľká, zaberá značnú časť dužiny plodu a je náchylná na plesnivenie, čo spôsobuje, že plod je v zrelom stave veľmi skaziteľný. Avokádovník Bacon je stredne veľký strom s tmavozelenými lesklými listami, ktorý dosahuje priemernú výšku 4 až 6 metrov. Je to neskoro rastúca odroda so vzpriameným a rozložitým rastovým habitusom, ktorá prináša veľké množstvo plodov s hmotnosťou 170 - 340 gramov. Avokádo je jedným z mála plodov, ktoré nedozrievajú na strome.
Avokádo je z hľadiska obsahu oleja na druhom mieste za olivami. Je však známe, že olej v avokáde obsahuje vysoké množstvo mononenasýtených mastných kyselín, ktoré sú relatívne zdravé a môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Avokádo je tiež dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a kyseliny listovej. Ak sa avokádo podáva s iným ovocím a zeleninou, môže zvýšiť vstrebávanie živín tým, že umožní telu absorbovať viac živín rozpustných v tukoch.
Avokádo sa výnimočne ľahko lúpe a má ľahkú, krémovú chuť, ktorú možno pridať takmer do každého jedla. Vysoký obsah tuku v avokáde sa mimoriadne dobre kombinuje s kyslým ovocím a zeleninou, ako sú citrusové plody a paradajky. Avokádo sa najčastejšie konzumuje surové, pretože triesloviny v ovocí môžu po dlhšom varení alebo priamom vystavení teplu spôsobiť horkú chuť. Avokádo si môžete vychutnať ako dip, nakrájané na sendviče alebo jednoducho posypané trochou soli. Avokádo skladujte pri izbovej teplote, kým nie je úplne zrelé. Ak chcete proces dozrievania spomaliť, avokádo ihneď uložte do chladničky, pretože po vychladnutí už ďalej nedozrieva. Celé zrelé avokádo vydrží v chladničke dva až tri dni, zatiaľ čo nakrájané avokádo vydrží deň alebo dva. Dužina avokáda na vzduchu stmavne.
Viac informácií
Obrázok výrobku ukazuje možný príklad vývoja rastliny. Pozrite si prosím informácie uvedené v popise výrobku.
Dostupnosť výrobku sa môže líšiť od informácií uvedených v informáciách o dodaní v obchode!
Recenzie
Köszönóm!
Ha minden jól alakult, akkor lehet, hogy jövőre már lesz is termésem